NU Actueel

Van Brienenoordbrug

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De Van Brienenoordbrug in Rotterdam wordt blauwgrijs, als het aan Rijkswaterstaat ligt. Hoewel het laatste woord hier nog niet over gezegd is, gaat deze lesopener uiteraard over het natuurkundige aspect van de brug.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 Leg uit wat er met zowel de oude als de nieuwe boogbruggen gaat gebeuren, waarom deze keuze is gemaakt en welk natuurkundig proces hierbij plaatsvindt.

2 Waarom wordt de komst van de nieuwe brug over drie zomers uitgesmeerd? Ga in je antwoord ook dieper in op een verklaring vanuit ons vakgebied.

3 Waarom gaan ze de brug blauwgrijs schilderen en hoe zien we vanuit de natuurkunde een blauwgrijs voorwerp waar wit licht (de kleur van het zonlicht) op valt?

4 De Van Brienenoordbrug wordt langer wanneer het staal een temperatuur van 55° Celsius of meer is en korter wanneer het staal -20° Celsius of kouder is. De hoofdoverspanning van de brug is 307 meter, staal heeft een uitzettingscoëfficiënt (ook wel alfa genoemd) van 12 * 10−6m/m 0C. Bereken wat het verschil in lengte is tussen een koude en warme dag in mm. Gebruik hiervoor de formule Δl = α x l x Δt.

5 De donkerdere kleur van de brug zorgt er ook automatisch voor dat de brug warmer wordt. Leg het natuurkundige proces uit wat er gebeurd als de brug warmer wordt ten opzichte van de huidige witte kleur van de brug. Geef ook aan of dit een mogelijk probleem gaat vormen.

Extra informatie

Algemeen Dagblad

Wegenwiki

Land & Water

Open Overheid

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar