NU Actueel

De kunst van goed Googelen – boekenweekeditie

  • Lesopener
  • 12 april 2022
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw

Goed Googelen is best een kunst en een handige vaardigheid. Gelukkig kun je dat gewoon oefenen. Onderzoek in tweetallen, door middel van handig Googelen, of de volgende taalweetjes feit of fabel zijn. Is het een feit? Dan heb je natuurlijk betrouwbaar bewijs gevonden op internet!

  • Werk in tweetallen.
  • Zorg dat er ten minste één device met internet per tweetal beschikbaar is.

Spreek met je docent af of het een wedstrijd is.

1 FEIT of FABEL: De Boekenweek wordt elk jaar georganiseerd door de CPNB. Dat staat voor Centraal Punt Noodzakelijke Boeken.
2FEIT of FABEL: De eerste Boekenweek werd in 1933 georganiseerd, om ‘het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is’.
3 FEIT of FABEL: Het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay krijg je gratis bij aankoop van 15 euro aan boeken.
4 FEIT of FABEL: Mariek Lucas Rijneveld schrijft dit jaar het Boekenweekessay. Haar eerste boek ‘De avond is ongemak’, is een internationale bestseller. Dit boek is onder andere vertaald in het Grieks, Pools en Portugees.
5 FEIT of FABEL: In 2004 is Paul de Leeuw na een vechtpartij van het Boekenbal verwijderd.
6
FEIT of FABEL: Het oudste Boekenweekgeschenk dat nu nog gelezen wordt op middelbare scholen is Oeroeg van Hella S. Haase.
7 FEIT of FABEL: Hella S. Haase heeft de meeste Boekenweekgeschenken op haar naam staan. Het zijn er 4.
8 FEIT of FABEL: Ilja Leonard Pfeijffer, die het Boekenweekgeschenk schrijft, is niet de minste. Zijn werk werd al 11 keer bekroond met een prijs.
9 FEIT of FABEL: Nog even over dat Boekenweekgeschenk. Er zijn er inmiddels 87 uitgegeven. Daarvan zijn er 40 geschreven door een vrouwelijke auteur. Dat is gelukkig toch bijna de helft.
10 FEIT of FABEL: Het thema van de boekenweek is ‘eerste liefde’, daarom is de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur gekozen. Die wedstrijd is gewonnen door Arnon Grunberg.

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website