NU Actueel

Spelalfabet

Als je Kees heet, moet je vaak je naam spellen: is het nu K-E-E-S of C-E-E-S? Om het extra duidelijk te maken, zeggen mensen soms niet gewoon ‘Het is Kees met een k’ of ‘Het is Cees met een c’, maar zeggen ze: ‘Ik heet Kees: Karel, Eduard, Eduard, Simon’ of ‘Ik heet Cees: Cornelis, Eduard, Eduard, Simon’.

Deze manier om duidelijk te maken welke letters iemand anders moet opschrijven, heet een telefoonalfabet of spelalfabet. Het begint voor de meeste Nederlanders zo: Anton (of Anna), Bernard, Cornelis. In België wordt weer een andere lijst gebruikt. Op Wikipedia vind je een aantal voorbeelden van zulke alfabetten.

Twee kunstenaressen vonden dat het tijd werd voor een nieuwe lijst. Op de oude staan wel heel veel namen die nu eigenlijk niet meer gebruikt worden. Dat geldt niet voor de nieuwe namen: hier kun je het nieuwe alfabet zien met foto’s van mensen die deze namen hebben.

Vragen en opdrachten

Beantwoord vraag 1 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.
1 Lees de tekst boven het nieuwe spelalfabet. Schrijf op in eigen woorden waarom het volgens het artikel belangrijk is dat dit nieuwe spelalfabet is ontwikkeld.

Beantwoord vraag 2 samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoord daarna in de klas.
2 Een van jullie bekijkt het nieuwe spelalfabet. De ander pakt pen en papier. Spel voor je klasgenoot jouw naam met behulp van dit alfabet. Heeft je klasgenoot je naam goed gespeld?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 82 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 82

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.