NU Actueel

De Rohingya-vluchtelingen

  • 23 oktober 2017
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

De Rohingya-vluchtelingen steken met duizenden de grens van het overbevolkte Bangladesh over. De mensen van deze moslimminderheid komen uit de westelijke deelstaat Rakhine van het boeddhistische buurland Myanmar. Ze zijn op de vlucht voor de militairen. Volgens de Verenigde Staten zijn de soldaten bezig met een wat zij noemen een ‘schoolvoorbeeld’ van etnische zuivering.

Afgelopen dagen kwamen ze weer met duizenden de grens over. Beladen met hun schamele bezittingen, een koffer met kleding of een zak rijst, waden ze grensrivier de Naf over. Sommigen spoelen met vissersbootjes op de kust aan. Vorige week verdronken er nog mensen toen zo’n bootje omsloeg. Duizenden blijven bij de grens steken, omdat de autoriteiten de controles niet meer kunnen bijhouden. Op dit moment zitten meer dan een miljoen vluchtelingen in het arme Bangladesh.

 

Opdrachten

Lees de tekst en bekijk het filmpje van de NOS.

1a Wat is het probleem bij de grens tussen Bangladesh en Myanmar?

1b Vluchtelingen vluchten in het algemeen altijd naar het grensgebied van het dichtstbijzijnde buurland. Dit doen de Rohingya ook. Op basis van GB 149D/GB155D kun je nog een reden noemen waarom deze groep juist naar Bangladesch gaat. Welke reden is dat?

2a Wat is een ander woord voor etnische zuiveringen?

2b Is dit verschijnsel uniek voor de situatie in Myanmar? Leg je antwoord uit.

3 In de filmreportage van de NOS wordt gezegd dat de situatie nog erger wordt door de cyclonen.

3a Leg uit wat cyclonen zijn.

3b Waarom komen deze cyclonen juist in dit gebied voor?

4 In de reportage wordt gezegd dat de mensen leven in een soort duinlandschap. De delta wordt vanuit zee door de cyclonen overstroomd, maar ook door de grote piekafvoeren in de rivieren.

4a Welke twee rivieren worden bedoeld?

4b Hoe ontstaan hier dikwijls piekafvoeren die de hele delta onder water zetten?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode?

Naar website