Wetenschappers in Japan ontdekten per toeval dat sommige zeeslakken na onhoofding overleven. Deze zeeslakken heten fluweelslakken. Ze onthoofden zichzelf. Dat heet autotomie. Het hoofd vormt vervolgens een nieuw lichaam (regeneratie).
- Bekijk de video van The Guardian Australia
- a Beschrijf wat je ziet in deze video.
b. Vertaal de woorden “sea slug”, “decapitate”, “vital organs”, “autotomy”, “regeneration”.
c. Na hoeveel dagen heeft de fluweelslak weer een compleet lichaam? - Lees het artikel van NewScientist. Na het afstoten van het lichaam kan de fluweelslak een tijdje niet eten of verteren. Door middel van fotosynthese kan de fluweelslak dan toch overleven. Hoe gaat dat in zijn werk?
- De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit wat de reden van autotomie in de fluweelslak kan zijn. Lees de laatste alinea van het artikel. Voor welk probleem zou het een oplossing kunnen zijn?
- Mensen kunnen geen nieuwe lichaamsdelen vormen als ze deze kwijtraken. Wat zou een mens nodig hebben om hetzelfde te kunnen als de fluweelslak?
Verdiepende opdrachten
- a. Lees het artikel over stamcellen op de site van Nemo Kennislink (https://www.nemokennislink.nl/publicaties/stamcellen/). Oudere fluweelslakken zijn niet meer in staat om een nieuw lichaam te vormen, terwijl jongere fluweelslakken dat wel kunnen. Welke cellen ontbreken daarvoor bij de oudere slakken?
b. Wat maakt deze cellen zo bijzonder? - Zou een dier dat autotomie kan doen daardoor ook onsterfelijk kunnen zijn? Overleg met een klasgenoot waarom jullie denken van wel of van niet.
Bronnen
Guardian Australia: Scientists discover incredible self-decapitating sea slug
NewScientist: Zeeslakken kunnen hele lichaam afwerpen en weer laten aangroeien
Nemo Kennislink: Stamcellen
Meer weten?
Scientias: Ongelofelijk: zeeslakken onthoofden zichzelf en regenereren vervolgens een compleet nieuw lichaam
Kijkmagazine: Zijn er ook dieren die aan fotosynthese doen?
Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar 5e editie deel 2-3 hv hoofdstuk 13