NU Actueel

75 jaar geleden werd Berlijn door de Sovjets bezet

  • 20 april 2020
  • Niveau: Bovenbouw
  • Bron: youtube
 - NU Actueel Video bekijken

Op 20 maart 1945 stonden de Sovjets aan de rand van Berlijn, klaar om de stad in te nemen. Sommige Duitse militairen probeerden te ontsnappen. Anderen verdedigen de bunkers waar Hitler en hoge functionarissen zaten. Er werd hevig gevochten, maar uiteindelijk veroverden de Sovjets de stad en hesen ze Russische vlaggen op de gebouwen. Hitler pleegde zelfmoord en begin mei gaf Duitsland zich over. De Tweede Wereldoorlog in Europa was voorbij.

Opdrachten:

  1. Bekijk het filmpje en gebruik de bronnen hieronder. NU.nl geeft aan dat de oorlog eigenlijk al in 1943 al verloren was.
    Maak een overzicht (tijdlijn) van gebeurtenissen van 1943 tot en met 1945 die bepalend zijn geweest voor het verloop van de oorlog.
  2. In 1945 ontstond een race om Berlijn. Waarom wilden de geallieerden die stad veroveren?Bedenk waarom zowel de strijders aan het oostfront als die uit het westen als eerste bij Berlijn wilden zijn.
  3. Wat zijn de gevolgen op korte en op lange termijn geweest van de veroveringen van Berlijn door de Sovjets? Leg je antwoord uit.
  4. Leg uit welke invloed deze verovering heeft gehad op de Koude Oorlog.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website