NU ActueelBeta

50 jaar Paradiso

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Wel eens in Amsterdam naar de Paradiso geweest? Dé poptempel van Nederland, nee, West-Europa bestaat 50 jaar! Vanaf 30 maart 1968 zijn er zo’n 23.000 optredens geweest in dit voormalige kerkgebouw. In het knotsgekke Amsterdam waren eind jaren zestig sommige sociaal-culturele veranderingen sterk zichtbaar, vooral Paradiso was de spiegel van wat er in de maatschappij aan muzikale en culturele zaken speelde … en speelt. 

Opdrachten:

  1. In Paradiso passen zo’n 1500 bezoekers die magie ervaren, ‘de historie en de grandeur druipt er uit de muren’, is er een vergelijkbare muziekzaal in jouw dorp of stad? Wat maakt Paradiso speciaal?
  2. Bekijk deze bron: NOS-Focus: Hoe werd Paradiso een poptempel? Waarom is Paradiso de ‘spiegel van wat in de maatschappij aan muzikale en culturele zaken speelde en speelt’?
  3. In welke behoefte van jongeren voorzag Paradiso in 1968, toen het leegstaande kerkgebouw als poptempel in gebruik werd genomen?
  4. Leg uit of de geschiedenis van Paradiso als historisch voorbeeld past bij het kenmerkende aspect Toenemende westerse welvaart en sociaal-culturele veranderingen.

Meer (historische) informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website