NU Actueel

Militair aanklager in Suriname eist 20 jaar celstraf tegen president Bouterse

  • 29 juni 2017
  • Niveau: Vmbo onderbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

De aanklager vindt dat Bouterse schuld heeft aan de moord op tegenstander van zijn regime. In de jaren tachtig hadden de militairen de macht in Suriname. In december 1982 werden 15 critici van het militair regime gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia in de hoofdstad. Deze daden staan bekend als de Decembermoorden. De huidige president Bouterse was toen legerleider. Hij heeft altijd ontkend bij de marteling en executie van de slachtoffers te zijn geweest.

Opdrachten

1 Lees het artikel en bekijk het filmpje. Bouterse wordt verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden. Dit wordt in een rechtbank besproken.

a Wat is in een rechtbank de rol van een aanklager?

b Hoe heet degene die de verdachte verdedigt?

c Wie beslist uiteindelijk of de verdachte schuldig is?

d Welke andere taak heeft die persoon (antwoord op c) in een rechtbank?

e Vind jij dat een president de gevangenis in mag? Leg je antwoord uit.

f KGT Leg uit waarom het belangrijk is dat een rechter onafhankelijk is.

2 Lees de extra uitleg hieronder. Gebruik een atlas.

Afgeronde rechthoek: Extra uitleg Enkele jaren na de onafhankelijkheid in 1975 veranderde bij veel Surinamers het optimisme over de zelfstandigheid in teleurstelling. Veel Surinamers hadden verwacht dat na het vertrek van de Nederlanders alles beter zou worden. Die verwachtingen waren niet uitgekomen. Er was nog steeds sprake van armoede en werkloosheid. Het leger pleegde toen een staatsgreep (1980). Bouterse had daarbij de leiding. De militairen grepen de macht. Daarna volgde een binnenlandse oorlog tussen voor- en tegenstanders van dit nieuwe regime. In 1991 werd de democratie hersteld. En sinds 2010 is Bouterse een democratisch gekozen president.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a Waar ligt Suriname? In welk werelddeel? Wat is de hoofdstad?

b Suriname was vroeger een Nederlandse kolonie. Waar is Fort Zeelandia naar vernoemd?

c KGT Wat denk jij, waarom zullen in 1975 niet alle Surinamers blij zijn geweest met de zelfstandigheid? Waarom sommige Surinamers niet en andere wel?

Wil je meer weten over onze Mens & Maatschappij-methode Plein M?

Naar website